Saturday, September 3, 2011

Assalamualaikum.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
saya ucapkan kepada semua pembaca.

Sekarang musim raya kan. Post kali ni saya akan kongsi pengalaman beraya saya tahun ni. Secara rumusannya, tahun banyak dugaan sehingga mood beraya tu, takde sangat. Apa2 pun, saya tetap bersyukur. Kat Malaysia ni, tetap meriah. Cuba bandingkan dengan tempat2 lain, ada lagi ramai insan yang kurang bernasib baik. Huhu

Malam Raya

Haa, malam raya ni, selalu lepas Isyak, ada tradisi yang masih diamalkan kampung dalam bandar ni. Tradisi ni yang membuatkan saya sekeluarga tak balik kampung sebab nak memeriahkan dan meneruskan tradisi ni. Nak tau ape dia? Takbir rumah ke rumah. Selalu dipraktikkan di kampung2, tapi masih lagi diamalkan di beberapa kawasan perumahan di bandar, termasuk Kampung Melayu Kepong ni. Dapat jugak la saya lead takbir beberap buah rumah. Seronok dan best (sebab ada macam2 menu yang dihidangkan. Sate, durian, nugget, even ayam hot&spicy KFC pun ada. Hehe)

Hari Raya #1

Solat sunat Aidilfitri pukul 8.30am di Surau Nurhidayah, Kampung Melayu Kepong. Tapi rutin beraya tahun ni, agak berbeza dengan sebelum2 ni. Dulu, lepas solat sunat, saya sekeluarga pasti pergi ke rumah Makcik Ju (antara jiran yang rapat) di hadapan surau, tapi tahun ni, tak pergi sebab rumah sendiri belum siap kemas untuk terima tetamu. Hmmmm. Setelah semua setel, saya menanti 2 orang kawan rapat saya, Amar dan Zuhair. Alhamdulillah, sampai sekarang diorang pasti datang beraya ke rumah saya, memeriahkan rumah dan keluarga saya yang kini, erm, camne nak cakap, sedikit hambar. Lepas diorang dah sampai, kami pun beraya dan berkumpul kat umah Tasha. Kawan saya yang study kat Indonesia, Syikin dah lama sampai situ. So pastu kami berlima pun beraya kat umah member2: Solleh, Syikin. (errrr, tak pergi banyak rumah pun tahun ni. Huhuhu). Ada yang kurang sihat dan saya pun tetiba je kene selesema hari tu. Apakan daya. Dugaan.

Hari Raya #2

Selalunya balik Melaka hari raya #1, tapi kerana keletihan (dan kemengantukan lepas makan ubat cetirizine), saya sekeluarga balik Melaka pagi hari raya #2. Tak sangka jalan sesak dekat highway Plus (sebelum exit Bukit Mahkota, menghala selatan) dan exit Simpang Ampat. Alhamdulillah, perjalanan kami lancar dan selamat sampai ke Masjid Tanah walaupun jalan sesak. Sampai2 je, terus pergi umah Pak Long. Dia dah siap masak untuk makan2. Lepas saya sekeluarga sampai, sedara2 len pun sampai (diorang gerak dari rumah nenek sebab diorang balik kampung awal). Seronok la bila dah ramai2 ni, especially ada budak Zafri tu. Memang kecoh dengan gelagat/perangai dia.
Menu: Spageti kari (kalo tak silap. hehe. dah selamat masuk perut, so terlupa plak. hehe), laksa, nasi impit, rendang (standard lauk raya la. paham2 suda).

Memang sodap. Hehe. Pastu kami semua pergi rumah Pakcik Man kat Ayer Keroh. Lalu highway Masjid Tanah - Ayer Keroh (kuar kat MITC). Tak sangka jao pulak. Melaka ni terkenal betul dengan lampu isyarat yang banyak. Most traffic lights ada timer (agak berbeza2 gak la timer 1 simpang dengan simpang yang lain).
Menu: Lontong (lain dari yang lain), ketupat palas, rendang, sambal udang (lain dari yang lain gak ni), kuih2 raya (suka kuih cornflake salut chocolate).

Pastu kami sume pulang ke rumah nenda tercinta di Solok Limau (Kampung Air Limau), Masjid Tanah. Dinner memang tak makan banyak (yeke neh??? :$ haha). Nasi dan lauk2, antaranya tempoyak campur puyuh (jangan main2, ni memang spesel ni), sup sayur (WAJIB ada sebab dah sehari suntuk makan lauk daging, xde lauk sayur pun). Ada gak lebih roti canai siang tadi, pun balun jugak dengan kuah spageti Prego+cendawan (ni sepupu from Klang, Miza).

Hari Raya #3

Macam biasa, late start. Hehehe. Tengah hari pergi rumah tok siak (nun dalam kampung tu). Pagi tu dia ada datang beraya sambil jemput kami datang kenduri umah dia tengah hari tu. So, kami berempat (saya, sepupu nama Firdaus, Pak Andak, Pak Induk) yang pergi. Lauk2 dia pun not bad, bukan typical lauk raya (dah jemu. huhu) Tempoyak, ayam goreng, dan beberapa lauk lain (dah masuk perot, tak ingat dah. hehehe). Lepas tu, kami balik umah nenek. Then, ramai2 pergi beraya rumah Tok Alang. Meriah, memang meriah. Siap *fire2* lagi. Oooppss. That is another story. Lepas tu, kami pergi rumah Kak Long (anak sulung Pak Long) dekat luar Kem Terendak. Dia dan suami dia (Bang Long) buat makan2. Memang best. Nasi beriyani (full set dengan lauk daging dan ulam2), ayam goreng berempah (Bang Long memang terer masak ayam ni. Sedap giler. Tak tambah benda lain, tambah ayam je. hahaha). Kak Long masak mee jawa/kari (x sure, macam bese, masuk perot, x ingat la. hehe) and dessert. Memang torbaek dessert. Ada kek pe tah, nama x ingat. Pastu ada kek batik, kuih2, cheesecake (more like cupcake). Ada gak lauk itik tapi tak sesedap nenek punya. Nenek masak lauk itik lagi best. Terangkat beb!! (bagi penggemar itik la. hehe)

Kecoh umah Kak Long ni. Budak2 ramai. Anak2 Kak Long 2 orang (Mukhriz paling bongsu n paling ganaz. Saya tengah dok2 makan, tetiba dia datang n debik kt belakang. Memang wrestler neh. Badan pun montok. Yang sulung, Solihin, kurus keding je). Anak2 Kak Ngah pun ada, 3 orang (sume gal) dan there is also Zafri (tak le tinggal ini budak. Nakal tak makan saman. Melalak gak la dia kat umah Kak Long ptg tu). So memang petang yang havoc.

Sampai umah nenek, masa Pak Induk sampai (Pak Induk, Mak Induk, Zafri), si budak kecik tu dok kt sebelah pemandu. Dia hulur kepala kt tingap, then tangan dia sendiri tetiba tertekan suis tingkat. Tingkap tu naik dan cekik leher dia. Sibbik Pak Andak perasan dan cepat2 jerit. Pak Induk pun cepat2 tarik tangan budak kecik tu from suis tu, so dapat la turunkan tingkat. Trauma sekejap budak tu. Sekejap je la. Pastu nakal dia datang balik, malah makin menjadi2. Hei, budak...(Geleng kepala)

Dinner malam tu, simple. Nasi, lauk sardin, tempoyak puyuh, sup sayur. Ohye, lupa nak mention, dari dinner raya #2 ada gak hidang ulam peria (peria mentah, basuh, dipotong kecil). Memula terasa pahit dan tak mau makan, tapi lepas test dan makan selalu, rasa sedap pulak. Memang menarik

Hari Raya #4

Menarik hari ni is breakfast. Breakfast sandwich (inti sardin, timun, cheese). Miza pulak malam sebelum tu ada masak kek batik. Siap ada cekodok dan sosej rebus lagi. Yeay!! Bukan lauk raya lagi. I likeeee! Hehehe. Pagi tu, Pak Andak dan Firdaus balik Terengganu. Diikuti Mak Lang dan Miza balik Klang. Tengah hari tu pulak saya sekeluarga mula bergerak balik ke KL. Terasa pilu pulak. Kalo Pak Induk sekeluarga balik, tinggal Pak Cu dengan nenek je la kat umah tu. Huhu. Walaupun this raya is not as best as sebelum2 ni, tapi it still raya kan. Huhu.

Lepas solat jumaat di Senawang, kami ke rumah sepupu (belah abah) Bang Lang Azmi. Dia sekeluarga buat open house kat umah dia di Labu, berhampiran Seremban, Negeri Sembilan. Ramai gak sanak saudara yang datang. Lauk2 pun menarik. Nasi minyak, lauk kambing, kek. Hehe. Macam2 menu jumpa raya ni. Kemudian, kami teruskan perjalanan pulang ke KL.



Setakat ni je la kisah raya tahun ni yang dapat saya kongsi. Sekian, wassalam :)

1 comment:

  1. Wahaa meriahhhhhh.. Slmt hr raya mir! Maaf zhr btn

    ReplyDelete