Monday, October 10, 2011

Perjalananku (Akademik) - Part 3

Assalamualaikum.

Kembali menyambung kisah persekolahan saya. Bagi yg berminat, boleh la baca. Ok. Dalam part 2 sebelum ni, mengisahkan awal persekolahan saya di TTDI. Pada hujung 1998, saya sekeluarga berpindah ke tempat baru. Kampung Melayu Kepong. Bagi mereka yg tak tahu, Kampung Melayu Kepong terletak berdekatan dengan Forest Research Institute Malaysia (FRIM). Nak tau detail, senang citer klik di sini. Tak nampak jugak??? Tanda tak lama dah tu... Hehe. Gurau2 je. Tak nampak atau tak tau lagi, so snang citer, mintak tolong sahabat anda: GOOGLE IS YOUR FRIEND.


SEKOLAH KEBANGSAAN KEPONG (FRIM) - 1999-2000
Kelas: 5-6 Jati


Memula berpindah ke tempat baru, memang agak kekok la. Dengan persekitaran yang agak berbeza dengan TTDI, memang saya amik masa nak sesuai dekat sekolah baru. Hingar bingar dan kesibukan kawasan Taman Tun Dr Ismail, dibandingkan dengan sekolah dalam hutan yg sunyi dan nyaman. Klik sini utk tengok lokasi sekolah ni kat mana. Memang dalam FRIM. 


Saya masih seorang yg cembeng masa pindah sini. Haha. Ingat2 lupa hari pertama kt sekolah tu. Sekolah ni terdapat sorg cikgu yang garang. Cikgu Amal. Dia cikgu Kemahiran Hidup dan penasihat Persatuan Pengakap. Pernah sekali masa kelas KH, dia sergah. Terkejut dan tergamam tak tau nak watpe. Masa entah ape saya dengan sorg kawan bernama Amin tengah buat. Lupa dahh. Tapi masih ingat dia sergah dan marah2. Memang takut la. Sampai sekarang kalo terjumpa Cikgu Amal kat surau kampung ni, masih lagi rasa takut.


Rasanya subjek kegemaran masa tu Matematik (Mat). Rasa seronok pulak masa tu belajar Mat. Masa ni la saya dapat perform  dan rasa bahagia belajar Mat. Subjek muzik jadik subjek bese2 je. Tak minat dah sebab tak reti main pebenda tu, seruling ke pe tah. Dah takde nyanyi2. So minat dan seronok belajar muzik dah takde. 


Masa ni, persatuan paling feymes is pengakap la. So join je la, walaupun tau Cikgu Amal tu garang. Ada sekali tu, pergi la camping. Tak jauh pun, dekat Templer Park je. Tapi sebab saya ni anak manja tetiba join camping, demam2 masa camping tu. Asyik lencuk dek hujan. Asyik jatuh terlanggar tali khemah. Tapi akhir sekali, rasa seronok dan dapat rasa pengalaman lain daripada yang lain. Err, sampai sekarang dah tak pernah pergi camping. Huhu


Masa sekolah kat sini, saya mula start digosip. Hanya sebab saya berborak ngan sorg budak perempuan ni. Panas gak telinga dengar tapi masa tu nerd (sekarang pun nerd), so buat tak tau je. Masuk sekolah menengah, dah lost contact dengan dia. Masa kat sekolah Kepong ni la saya belajar gosip. Ish3........


Dari segi ko-kurikulum, saya tak la aktif sangat. Ada perjumpaan, datang. Ohye, memandangkan ramai yang terer main bola, saya ni pun selalu jadik pemain simpanan je, dok tengok orang main bola masa kelas pendidikan jasmani (PJ). Saya akan main bola dengan beberapa kawan lain tepi padang. Kadang2 la dapat main ramai2. Kalau kelab pulak, saya join kelab badminton. Selau gak la main badminton tapi asyik kalah je dengan sorg member ni. Dia memang terer la. Masa darjah 6, dapat pegang jawatan Setiausaha Kelab Badminton.


Masa darjah 6, kena prepare utk UPSR. Masih ingat lagi usaha arwah Uncle Rauf (ni jiran kat kampung) masa dia pegang ketua PIBG dulu. Banyak sumbangan dia nak tingkatkan akademik kami pelajar2 sekolah dan membantu sekolah. Sedih bila terkenang sume jasa2 arwah2. Walaupun dia bukan cikgu kat situ, seorang bapa kepada rakan kami, tapi usaha2 dia dan jasa2 dia menjadikan kami manusia berguna. Dia akan sponsor skit utk tiap2 majlis anugerah cemerlang. Selain tu, dia selalu jugak bagi ucapan motivasi pada kami. Paling saya tak boleh lupa, dia berusaha mengadakan kelas tambahan malam di sekolah. Konsep dia sangat menarik. Cikgu2 yang sudi akan datang ajar, ibu bapa yg berkesempatan pulak buat air dan bawa biskut atau makanan lain utk minum malam kami. Walaupun masa tu anak dia dh masuk sekolah menengah, tapi semangat dia nak membantu tu masih ada. 


Pastu ada kem motivasi di sekolah utk hadapi UPSR. Kami kene bermalam di sekolah. Pada 1 malam tu, kami pun nak tidur. Tapi ada la citer2 yg sorang member nampak hantu la, nampak toyol la. Maklumlah, kawasan keliling is hutan. Meremang bulu roma. Susah gak nak tido malam tu. Tapi syukur, takde pape berlaku. Hish. Macam2 la.


Masa darjah 6, antara memori takleh lupa, kene tampar depan kelas oleh cikgu Bahasa Melayu (BM), Cikgu Rohana (kalau tak silap, tu la nama dia. Hehe). Nak kata garang, tak jugak tapi tegas la kot. Asal ada silap atau markah rendah, dia panggil sorg2 datang kat meja cikgu dalam kelas, pastu dia tampar. Tapi akhirnya, kami sume dapat markah elok la untuk subjek BM. Ha, lom citer pasal cikgu sains, Cikgu Salmah. Ada silap atau main2 dalam kelas, dia soh beratur depan kelas, pastu dia rotan guna pembaris panjang. Ada sorang member tu, dia kene rotan oleh cikgu ni sampai patah pembaris panjang, masa tu saya pun tengah berdiri tunggu giliran je. Tapi tu la kan, cikgu2 ni bukan saje2 nak tampar atau rotan kita, tapi nak membentuk dan mendidik kita. Terima kasih cikgu2 sekalian :)

5 Jati (1999)

Banyak pengalaman yang saya peroleh kat sekolah ni. Saya bersyukur saya berpindah ke sini. Ok lah. Saya berhenti setakat ni je. Sekian wasalam.

1 comment:

  1. oitt..ko letak gambo tu terserlah ketembaman aku...hahaha

    ReplyDelete